Solidaritet: Äta ihop
Det har gått exakt en vecka nu sedan min sambo gick över till glutenfritt. Efter åratal av ont i magen och flera olika undersökningar som inte visat just någonting, så har han nästan ingen värk längre.
Nu äter jag också rostat glutenfritt bröd (bakat av Sempers grova brödmix) med marmelad till frukost och tycker det är rätt OK. Man vill gärna äta samma mat när man sitter vid samma bord. Halva kastrullen med mjölredd boeuf bourguignon står kvar ute på altanen, för jag tycker det är tråkigt att äta den ensam, även om den var jättegod för en vecka sedan när vi åt den till middag. Att dela sinnesintrycken av måltiden känns lika viktigt som att man delar upplevelsen av samma film eller utsikten från samma torn.
Tänker på alla barn i skolan som behöver specialmat. Hur schysst det är om husmor i köket reder av såsen med maizena istället för vetemjöl, så att även glutenöverkänsliga tål den. Eller att hon köper in och serverar köttbullar utan griskött, så att alla barn kan äta samma, oavsett religion.
Kommentarer
Hmm. Intressanta tankar. Jag skrev lite om hur det här funkar i praktiken, när man som jag är kock, i förskolekök, med många olika allergier/överkänsligheter. Kolla gärna in och kommentera. Tack för ett fint inlägg!
http://krubb.blogspot.com/2009/01/intressant-tanke-om-specialkost.html
Å andra sidan så var det i mitt skolkök så att det var den alternativa maten där matkonsten kom fram överhuvudtaget. Folk ljög att de var allergiska/vegetarianer osv för att kunna komma ifrån det stora masskoken och stekningen. Bara för att det kan vara trevligt med att äta samma mat hemma ibland, så är det mycket svårare att genomföra i skolan. Dessutom går det ju att förena måltiderna på andra sätt, bara för någon part inte äter vete/kött/mjölkprodukter.
Tack, Jesper, har läst om din verklighet på din blogg. Jag förstår verkligen att det i praktiken är omöjligt att alla som du lagar mat till ska kunna äta samma mat. Men du verkar göra allt för att så många som möjligt ska kunna göra det. Tänker också på hur livsmedelsproducenterna kan underlätta. Att korven, till exempel görs så allmän så möjligt.
Elleen: bra tanke, att man kan ha glädje av andra delar av måltiden, inte bara själva maten.
Fast sen är det ju risk att maten blir tråkig och onyttig när man gör den för allmän. Jag livnär mig på mandlar och nötter som är löjligt nyttigt och alla utom allergiker nog borde äta mycket mer av.
Det är verkligen jättesvårt att komponera mat till många. En eloge till Jesper och alla andra som lyckas med det.
Stor eloge till alla som lagar och serverar god mat till många! Det är ett ansvar helt i klass med det som läkare och sjuksköterskor har när de ger rätt medicin till rätt människa.
Jag är ju allergisk mot det ena och det andra. Många beklagar sig åt mig förutom jag då för jag lever med det. Nötterna är värst. Det är inte värt för mig att peta i mig mat som jag får t ex eksem av. Nötter får jag analfylaktiska reaktioner mot om det vill sig illa.
Man lär sig att laga bra mat ändå. Jag fick tomatallergi konstaterad, slutade äta tomater och konstiga eksem försvann på en vecka, samma sak med apelsiner och citrusfrukter. Skal går bra, äta en hel frukt inte så mycket. Jag vet att några allergiföreningar anordnar "recepttävlingar" där man ska utesluta mjölk, sojaprotein, gluten och några till. Det gör verkligen mat svårlagad för den som har anpassat sin kost efter specifika allergier/känsligheter.
Allt detta sagt. Så skönt att maken mår bättre!
En släkting fick liknande diagnos förra året, och vi blev oerhört lättade att han kunde må så pass mycket bättre av glutenfritt. Det förändrade en del av matlagningen när vi träffas, han är i kaffe-och-kaka-generationen, så vi fick tänka till lite extra. Utbudet blir allt bättre i butikerna, förr gick det bara att handla glutenfritt på apoteken. Men jag håller med dig, hellre äta gemensam rätt tillsammans. Synd på dina fina bullar, du får göra smarriga maränger och macarons hädanefter!
Som du skriver om din släkting, Anna, så är det ju superbra, inte bara för den som har ont i magen, utan även för alla i omgivningen, när man kommer på vad som är felet. Och nu väntar glutenfria bröd och bullar på att bli bakade! Tack!
It really is difficult for everyone when someone has allergies with certain foods. My wife is extremely allergic to all fruits that have pips or seeds, shellfish, nuts and gluten.However what I will say is that you get used to it. If it helps you or anyone else who has gluten allergies we do make a rather nice gluten free sausage at Taylors and Jones. I am not trying to promote our company just trying to help out cos I know what it's like.
Thank you David, for your good advice and compassion. I am really looking forward to visit your shop!
Sidor