Salvians största gåva till matlagaren är förmågan att balansera fettighet. Här finns väldigt lite inställsamhet men destå mer av varma medicinska toner med stråk av mintighet och fyllighet av blommande malört. Den firar triumfer när du sammanför den med fet gris. Örten är godast tillagad, den är mycket värmetålig och klarar till och med att stekas frasig utan att tappa smaken. På vintern kan du skörda den under snön, även om vissa toppnoter förstörs av köldknäppen. Däremot ska du aldrig hacka upp färsk salvia långt i förväg, då blir den besk. Den tillhör de örter som är utmärkta även i torkad form, men undvik späd salvia på kruka som saknar kraft och komplexitet.
anka, apelsin, bacon, brynt smör, cheddar, citronskal, enbär, griskött (i synnerhet fett fläsk), gröna bönor, kikärtor, kyckling, körsbär, lagerblad, lamm, lever, majs, morötter, nötkött, olivolja, potatis, purjolök, rosmarin, ljusa russin, röd paprika, rökt fet fisk, smör, sardeller, stekt lök, svartpeppar, timjan, tomat, torkade fikon, torkade milda bönor, veteöl, viltkött, vinäger, vitlök, vitt vin, zucchini
Egna favoritkombinationer? Sätt inte ditt ljus under en skäppa, utan dela med dig i kommenterna!