Helt vanliga frysta räkor med skal -- vilket fynd i frysen! Ja, det är en fröjd att bjuda långväga gäster på om de aldrig smakat räkor från kyliga vatten. Sältan är hög och de är rejält förkokta och de lånar sig därför inte lika snällt till alla smakriktningar. Visst kan du få till en bra thairätt eller japansk rätt med räkor från ishavet, men var berädd att jobba på smakerna. Smakkamraterna nedan är de mest självklara och arbeta gärna med dem som smakbrygga för att få harmoni med asiatiska smaker. Marinera gärna räkorna försiktigt, med en kryddolja för att få dem mindre nordiska i smaken, undvik marinader med syra eller salt som gör räkorna torrare.
Även om du är en latmask i köket kommer du troligen att hitta motivation till att koka fond på skalen. Smaken i förhållande till investerad minut är överväldigande.
akvavit, avokado, blekselleri, champinjoner, citron, chili, curry (gul), dill, finosherry, fänkål, fänkålsfrö, färskost, granny smith, grädde, gurka, gräslök, gul paprika, ingefära, isbergssallad, kummin, kvarg, kålrabbi, melon, mynta, papaya, pepparrot, prästost, purjolök, päron, rädisa, rättika, röd paprika, senap, spenat, vit vermouth, vitt vin, äpple