Ortanique: Spring och köp för tusan!
Just nu kurar några av Stockholms godaste citrusfrukter förgrämt på en undanskymd hylla dit de brutalt förvisats. Platsen för brottet är ICA Kvantum Liljeholmen, en affär som är tämligen fantastisk vad det gäller utbud – men ofta tämligen usel på att visa vägen till de riktiga godsakerna. Citrusen hittar ni på den småtrista eko-hyllan i grönsaksavdelningen där de lite slarvigt kallas för mandariner (numera paraplyterm för diverse småcitrus) och försetts med ICAs egen märkning med det fåniga namnet I Love Eco. Och det i sammanhanget fåniga priset 33 kronor kilot.
Smakar man eftertänksamt på den svårskalade frukten blir man först förvånad, sen lycklig och så läser till sist på etiketten. Jodå, det är ortanique! En småcitrussort som enligt uppgifter uppstått spontant på Jamaica, en korsning mellan tangerin och apelsin. Saftig, aromintensiv (nykokt basmati, apelsinblom och marmelad) med ilande syra och hög sötma som nästan – men bara nästan – balanserar.
Vad väntar du på? Ut och leta, och berätta i kommentarerna nedan var du hittar bra citrus. Gudarna ska veta att det inte är lätt nu för tiden!
Kommentarer
De finns också på Ica i Majorna! Men jag fattade inte förrän nu vad det var jag köpte i går.
Årstiderna må vara lite enkelspåriga i urvalet (av självklara orsaker) men dagens blodapelsiner var himmelska trots den tidiga säsongen. Annars undrar jag vad som hänt med citruspriduktionen, det var inte så här svårt att få god småcitrus för 10 år sedan...
Tja, det kanske inte är det mest avancerade sortimentet, men jag är ändå glad över utbudet hos Morot & Annat i Malmö - utöver det "vanliga", bland annat flera sorters apelsiner, även pomeranser och bergamotter. Vilket häromdagen ledde till spontankokning av marmelad :-)
Åh, bergamott! Don't get me started … Finns knappt att få tag på här i Stockholm. Prova en rejäl skvätt i din GT, om du inte redan gjort det.
Nu blir man ju lite sugen att ta sig ut till ett annat ICA och rafsa i ekocitrushyllan, finns det på ett ställe måste det finnas på fler, och som egen märkesvara dessutom!
Kajsa Warg har fina blodapelsiner från Sicilien nu igen, de är inte riktigt röda än så en fin mix i färgen och väldigt saftiga och med behaglig sötma.
Spännande! Härligt med saker som har sin bästa säsong så här mitt i smällkalla vintern... Mot Liljeholmen!
Röd vinterdrink: Färskpressad blodapelsin + campari + cointreau. Gott.
Det finns kvar. Men de är märkta "clementin", inte " mandarin".
matochtjat: visst finns de på andra ICA! Iallafall på ICA på Dalagatan (nära Vasaparken) också. Fast kanske inte så länge till - där brukar alla ekofrukter, särskilt de i barnstorlek, ha kvick och total åtgång.
Ortanique finns även på ICA Kvantum i Landskrona!
Hemköp i Sumpan har underbara blodapelsiner. Säljs i enkilosnät.
Jag köpte mig ett nät sådana på Ica focus i Göteborg. Men jag vet inte om mina inte riktigt var mogna. Syran var helt sjukt kraftig. Nästan som i en citron. Sötman var inte ens nära att komma ikapp. Då gillar jag verkligen syra också.
Tack för alla tips!
markus: Se det positiva: de är ljuvliga till matlagning. Gör dressing på dem! Jag fick supersura mandariner nyssens och gjorde sallad med krutonger somrostades med vitlök, fänkålsfrö och rivet skal. Saften blev till dressing med olivolja där strimlad fänkål och lite schalotten marinerades. Sen ner med allt i grönsallad. Divine!
Trevlig sida jag hittade av en tillfällighet :0)
Köpte av en slump. De uppförde sig inte som vanliga clementiner men smakade gudomligt! Så trevligt att bli upplyst om dess rätta namn.
Jag tar tillbaka allt jag sa! Jag har använde några i matlagning. Supergött! Men sen lät jag några mogna ett par dagar och det blev en jävla skillnad. Vilken grej! Jag gjorde Crêpe Suzette med dem, och jag slickar fortfarande fingrarna. De intressanta med dem är absolut att de har lite syra i sig samtidigt som de är söta.
Vad tror ni om att göra marmelad på dem? Jag köpte ett nät (ICA Maxi, Ystadvägen i Malmö). Tycker att det luktar helt vansinnigt gott när man skalar dem. Smaken är helt ok, men går definitivt inte upp mot skallukten. Marmelad med en massa skal i, tänker jag...
För att prata snabbt om något helt annat. Modernist cuisine, har du läst den? Är den värd pengarna? Jag har bara bläddrat i den i Köpenhamn och fick akut köplust. Men den kostar ju litegranna.
TorpSara: Årstiderna har hitills varit räddningen föross citrusfantaster.
Nickie: Tack till dig och tillden slump somförde oss samman!
Markus: Ja de är underbara i matlagning även när de är sura. Jag gillar ju supersur citrus. När det gäller Modernist Cuisine har jag haft stor användning avplexiglasboxen böckerna kom i för den har jag bebisens leksaker i. Resten är jaginte jätteimpad av, mycket kemikalier i maten som är anpassad till krog och inte så mkt nytt i faktaväg som jag trott.
Matilda:Jag tror din marmelad blir ljuvlig. Kanske ingefära i?
Den var FANTASTISKT god! Så mycket smak, himmelriket för en citrusfantast som jag.
Dill: Jag blir verkligen så himla glad över att jag bidragit till lite citrusglädje i ditt liv.
Kan meddela att Ortanique-marmeladen som koktes igår blev illande organde och illande god. Så god att det finns risk att den ätes upp med sked och inte ens hinner landa på en macka innan den försvinner in i min mun.
Nu vet ni det: ortanique blir finfin marmelad!
Matilda: Har du ett recept att bidra med? :-)
Finns på Morot & Annat i Malmö. Rejält syrligt, som jag gillar. Har fryst in skal i väntan på tillfälle.
Matilda, recept?!
Jag körde lite freestyle, men gjorde ungefär så här:
Mätte upp 1 kilo ortaniqu (kilot innehöll även 1 citron).
Filéade citronen och lite drygt hälften av de andra frukterna. Resten av ortaniquen skar jag ner med skal och allt, jag gillar lite bitter apelsinmarmelad nämligen.
Sparade kärnor + hinnor från de filéade frukterna i ett saftnät.
Vägde igen och var nere på 800 gram. Tyckte det var lite lite så jag pressade ytterligare två ortanique och hällde i saften bland resten av frukten.
Hällde på runt 3-4 dl vatten.
Lät koka under lock, med kärn- och hinnknytet i en timme.
Tog upp kärn-knytet, hällde i ca 700 gram socker (smakade när jag haft i ca 500 gram och tyckte att smaken var bra blev sen osäker på om det blev tillräckligt hållbart + om det skulle geléa sig med med så lite socker så jag hällde i lite mer). Lät kärn-knytet svalna, sen pressade jag ur så mycket saft det gick ur det och hällde ner bland frukten. Lät koka nästan en timme till, upp till 105 grader celcius. Då var marmeladen fortfarande väldigt rinnig, men det struntade jag i. Hällde upp på rena, varma burkar och förslöt med ens.
Blev tre normalstora burkar. Och som sagt var - urgott.
Mums! Finns ju ortanique på Astrid och aporna i Malmö kom jag på.
Ska testas vid tillfälle. Antar att de inte är helt lätta att hitta här uppe i Norrland, men jag ska sätta en blåslampa där bak på handlare och grossister :)
Trevlig blogg
Wiiii - ortanique finns på Willys av alla ställen. Import från Egypten, dessutom kravmärkta!
En tjuga för 750 g, vilket jag tycker är klart överkomligt.
Annars är det just nu blodapelsiner som gäller. Till väldigt mycket och inte minst nypressade på morgonen.
Tack för en kanonfin blogg!
Har just köpt dessa goda frukter på coop Forum i Helsingborg
Helt underbara. Har endast ätit dessa tidigare i Italien.
Nu koker jag härlig sylt av hela frukten. Blir också goda
Färska till dessert ikväll.
Anita
Sidor