Jag är gravid i 7:e månaden och det är inte så roligt. Inte bara kan man inte gå ute på isbanorna formerly known as trottoarer eller sova utan att vakna tusen gånger per natt eller, tja, röra sig utan oerhörd ansträngning: jag har heller knappt någon matlust. Det här är ett stort problem för mig, mer identitetsmässigt kanske än hälsomässigt (jag har en del att ta av så bebisen klarar sig nog utmärkt ändå). Men jag brukar ju älska mat! Jag brukar tänka på mat jag ätit och mat jag vill äta, på recept att prova, på smakkombinationer, jag är kanske inte en kock, men jag är väldigt bra på att äta! I vanliga fall alltså. Nu äter jag mest havregrynsgröt för jag måste ju äta någonting. Lagar mat åt min familj, men petar själv mest i mig några tuggor oavsett hur objekt gott det blir. Det enda jag känner aktivt för är socker, och det ska man ju helst kanske inte leva på. På sistone har jag dock drabbats av ett oerhört begär, som förvisso är i sockergenren, men JAG ORKAR INTE följa alla himla dietråd. Jag var tvungen att skapa, och äta, världens bästa mjuka pepparkaka. Så då gjorde jag det.
Tack till alla på twitter som bidrog med sina bästa recept, som jag tog olika delar av och kombinerade och vände upp och ner på.
Jag har länge besatt av den perfekta mjuka pepparkakan. Alla mjuka pepparkakor är förstås bra mjuka pepparkakor, men många är lite för smuliga, lite för söta, lite för okryddade för min smak. Första steget är därför att öka mängden kryddor. För konsistensens skull räcker det att ändra HUR man gör (även om jag kanske har lite mer smör än genomsnittet....) I alla svenska recept på mjuk pepparkaka smälter man nämligen smöret. Men jag vill ha maximal saftighet och minimal glutenutveckling, så jag nyper ihop smöret med de torra ingredienserna först i stället. Vad gäller yoghurten var det mest att jag hade det hemma men inte hade gräddfil, men resultatet var spektakulärt! Jag kan med denna kaka ha uppnått perfektionen. En mjuk pepparkaka till rule them all.