Om det röda i twitterprovningen
Jag deltog i fredagens vinprovning via Twitter som hölls av Alf Tumble och Anders Öhman, och det ångrar jag inte. Dock gräsänkling så jag nöjde mig med ett av vinerna, det röda: GR-174 Priorat 2007, 119 kronor för en flaska, finns på Systembolaget.
Vi hade tjuvsmakat tidigare under kvällen. Vi: jag, sambo-Lisa och Lilja, samlade för vårt lilla dagliga halvtimmesfönster mellan det att jag kommer hem från jobbet och Lisa måste iväg till sitt. Lisa hade stekt kryddiga korvar, vilket lillan gillade sådär men då det också fanns broccoli på middagsbordet slapp hon lämna det hungrig.
Nej, lillan fick inte smaka vinet även om hon ville (vaede, den, den!), men jag och Lisa tog varsitt glas. Det var smakrikt, hade lagoma fattoner och en märklig men behaglig ton av gräddkola som löstes ut av korven jag nyss ätit (men det fanns där även senare under provningen, då utan korv). Mjukt, och ganska uddlöst rent syramässigt. Oftast tycker jag om snipiga rödviner med markerad syra, speciellt om jag skall dricka dem till mat men det här fungerade ändå besynnerligt väl till maten. Varför?
Korven var stark och fet (som jag). Tack vare den nedtonade syran och lagringstonerna fick vinet harmoniera med korven istället för att försöka matcha den. Sötman i vinet, för där fanns en sötma, fungerade väl med hettan i korven. Inte en kontradiktion i sikte, bara idel kramar och hålla handen. Kort sagt: det var ett finfint grillvin!
Finns det något vidrigare epitet på ett vin för en kännare? Ett grillvin: en ekspånsfettad, insmickrande, musklig saftbomb speciellt gjord för att på billigast möjliga sätt skölja ner den kremerade/råa flintasteken. Det fungerar även då vinet fått stå ute i solen under ett par varma timmar (hallå där, vem glömde att ställa in påsen i stugan?). Ner i plastmuggar hälls det, och munklunksvis vidare ner i munnar omringade av solflammiga ansikten. Långt ifrån svala källare, Riedel-glas och anteckningsblock.
Nå, jag är ingen sommelier, ingen vinkännare, inte ens en liten hemmasnobb. Någon prestige på vin har jag inte att försvara och jag kan således stå upp för mina preferenser även om de bjuder in till hån: jag gillar grillviner. Också. Eftersmaken till det röda tonade snart över i nyklippt gräsmatta, sojamarinad, kolrök och tändvätska och jag älskade det. Jag kommer att bjuda på GR-174 till sommarens grillningar utan att skämmas.
Nå, var det så hemskt då? Nja, men det hyllades åtminstone inte, inte för 119 kronor. Anders kallade det "okoncentrerat, tunt och sladdrigt" och gillade inte de bittra tonerna. Alf tyckte att det var "klumpigt", men att det åtminstone matchade förväntningarna.
Ni andra då? Vill ni dela dumstruten med mig? Gillar ni grillviner, eller föredrar ni som alla förnuftiga varelser öl till grillat?
Kommentarer
För mig är inte vin mycket mer än druvjuice. Visst är det gott med ett glas eller en flaska ibland men mestadels är det bara ett störningsmoment när man försöker fokusera på maten.
Den viktigaste positiva effekten är att man tänker och filosoferar lättare när man blivit lite lullig.
En öl till köttet tack!
Skriv på mot köttlim!
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=14868
Tack Peter för att du tog upp detta!
Jag har absolut inget emot okomplicerade grillviner. Fruktiga, enkla, rättframma och tilltalande med en prislapp på 69-79 kronor. Men när de uppträder som viner från ett av Spaniens främsta områden för kvalitetsviner och ändå bara är enkla viner utan identitet, karaktär eller riktning då måste jag reagera.
Priorat är en plats där vinet måste kämpa ner genom ogästvänliga skifferjordar på dramatiskt branta terrasserade vingårdar. Klimat och förutsättningar är prövande. Skörden sker med naturnödvändighet manuellt under svåra förhållanden och avkastningen blir låg. Resultatet blir viner med karaktär, resning och koncentration. Vinerna blir aldrig billiga.
Nu har Systembolaget frågat efter ett vin från Priorat till ett konsumentpris under 120 kr. Antingen är inköparna naiva, dumma eller rent av ondskefulla. Frågar man på detta vis får man en produkt därefter. Det är som om inköparna på Ica skulle begära in offerter på ekologisk majskyckling med ett utpris på 49 kr kilot. Någon kommer att möta denna förfrågan men med ett förödande resultat. Någonstans måste det tas genvägar.
I fallet GR-174 har man tvingat ut mesta möjliga ur druvmaterialet, korrigerat och fixat det så gott det går i vinmakningen inom lagens råmärken. Ut kommer ett vin som söker likna det som området skulle kunna erbjuda.
En vattenstinn, smakkorrigerad, aromfixad och tillsnyggad skinka hade vi inte accepterat. Nu är det dags att se vinerna för vad det är.
Kräv ärliga viner!
Jag har ett ganska selektivt - men gott minne, och när jag fick "grillvin" i huvudet tänkte jag på ett caféprogram jag såg för väldigt länge sen (det är mig väl förlåtet nu). Sven-Erik Magnusson var med och visade upp några viner han importerat. Carl-Jan var också där. Det jag tror mig minnas är hur Carl-Jan provsmakar ett rött vin mot slutet av programmet, då redan eftertexterna rullar och musiken spelar och sedan vänder sig till Sven-Erik och säger "det är nog gott till grillat" varvid Sven-Erik ser ut som om han precis satte en citron i halsen. "Grillvin!"
Nå, min hjärna har en tendens att förbättra och försköna historier då och då. Kanske gick det inte till exakt på det sättet.
Anders: jag skall testa något av de mer sofistikerade vinerna från Priorat också. Fast jag kommer att dricka GR-174 med välbehag i sommar ändå, till sill och...jaja, ni vet.
Mer än gärna grillvin, men bra sådana finns för runt 60 kronor...
Hälsar snål-Dillen
Saxat ur Nerikes Allehanda om GR-174: 'härlig koncentration i en mörkröd, solmogen bärighet.' Rubricerat som fynd. Showdown med Sune Liljevall, Anders? :)
Sidor