Ny trend: fuskvego?
En gång i tiden var jag fullfjädrad vegan. Inte för att jag brydde mig så värst mycket om de stackars djuren (som tonåring var jag tämligen oberörd om allt som inte direkt rörde mitt eget välbefinnande), utan faktiskt mest för att vara lite märkvärdig. Det tyckte alla att jag var förstås, vilket är skälet till att jag härdade ut hela gymnasiet. Men när jag sedan kom till London som spänningssökande 19-åring fick jag mina största kickar på tjockt skuren engelsk bacon, sunday roast med yorkshirepudding och toad in a hole.
Nu för tiden, när jag aldrig skulle vilja avstå helt från kött, bryr jag mig paradoxalt nog mycket mer om hur djuren behandlas, om den klimatpåverkan som djurhållning innebär och om hälsoaspekter på det här med kött. Antikött-argumenten jag rabblade utantill som tonåring har sakta men säkert kommit att bli mer än slagträn att slå i huvudet på andra.
Med detta sagt (och med förbehåll för att jag serverade ofantliga mängder ryggbiff i lördags), vad göra? Jo, man blir helt enkelt fuskvegetarian! Inte en sådan där fräsch tjej som har som mantra att hon "äter inte kött, men kyckling och fisk" av den enkla anledningen att hon tror att rött kött är fettbildande och okvinnligt. Det är knappast konstruktivt med tanke på hur haven fiskas ut och hur kycklingarna har det sämst ställt i köttindustrin.
I stället klämmer man in så mycket grönsaker som möjligt i sin köttiga kost - med list, fiffighet och rent fusk om så krävs - och känner sig nöjd med kompromissen.
Så när en fuskvegetarian känner sig sugen på hamburgare en vanlig måndag biter hon inte ihop och tar en linsbiff: hon tar en linsbiff och blandar den med en hamburgare, blandar ned morötter i dressingen och kompletterar med en sallad.
Hur noggrant du vill mixa linserna är en smaksak. Själv tycker jag det är godast om några av linserna är hela, men har man bordskamrater som är misstänksamma mot baljväxter lurar man dem enkelt genom att mixa linserna helt släta. Rätt åt dem.
Hamburgare med linser och morotsmajonäs
Receptmakare: Margit Richert
6 portioner
Tid: 30 minuter
- 2 morötter
- 1 dl lättmajonäs
- 2 msk hackad syltlök
- 2 msk hackad saltgurka
- 2 dl gröna linser (blötlagda i 1 timme)
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 2 tsk spiskummin
- 1 torkad smulad thaichili (kan ersättas av 2 krm cayennepeppar)
- 1 tsk salt
- 400 g finmalen nötfärs
- 1 ägg
- olivolja till stekning
- Börja med morotsmajonäsen. Riv den ena moroten fint och den andra grovt (det ger en trevlig textur. Blanda morotsrivet med majonäs, syltlök och gurkhacket i en skål.
- Koka linserna i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ungefär 15 minuter).
- Låt linserna rinna av i durkslag och lägg dem sedan i en bunke.
- Tillsätt vitlök, spiskummin, chili och salt och mixa linserna till en någorlunda slät massa.
- Blanda ned nötfärsen och ägget och rör ordentligt tills du fått en jämn smet.
- Med oljade händer, forma smeten till 6 platta hamburgare.
- Stek hamburgarna i olivoljan på relativt hög värme tills de har fått fin färg och är genomstekta.
Servera hamburgarna med morotsmajonäsen, bröd och en blandad grönsallad.
Kommentarer
Har aldrig tänkt att bli en vegis men stoppade en halv gris i frysen igår som inte skuttar emot en i grannens hage längre hm....kändes lite kan jag säga. Läste att digriskött var så fantastiskt gott men nja...Kompenserar nog med massa grönt som du sa!
Bra initiativ med kombirecept.
Ha,ha!!! Nu vet jag hur jag ska pilla i min anti-grönsaksätande pojk lite nyttigheter. Om han inte lyckas upptäcka linserna i köttfärsen förstås. Han har ett smaksinne som imponerar, eller förfärar.
Karin: Samtidigt kan du ju trösta dig med att det inte blir mer närproducerat än så, att grisen haft ett lyckligt liv och att griskött inte är riktigt lika klimatelakt som nötkött. Och jag vill också ha en halv gris i frysen. Jag älskar ju kött! :)
Örjan: Tack!
Märet: Jag håller tummarna för dig!
Jag känner igen mig: älskar kött - helst rött, helst rått - gillar hur mycket grönsaker som helst. Det är som vanligt: man vill ha allt. Mixar det bästa från alla världar, utan puritanism - och gott blir det.
Tack Gitto! Ska försöka tänka att han var lycklig!
Sidor