Den svenska tomatsäsongen varar från april till november och för mig är det självklart att köpa tomater från svenska växthus nu. Det är inte av nationalromantiska skäl utan helt krasst för att de smakar mer, det kan jag känna själv, och att de är mer näringsrika. Det senare har jag läst mig till i rapporter från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Tomater som hinner mogna innan de plockas blir nyttigare och det är vanligt att tomater som ska skickas hit från andra länder plockas innan de mognat för att klara transporten. Ett signaturnäringsämne för tomat är antioxidanten lykopen och det bildas under den senare delen av mognaden. En annan intressant sak är att det är mer antioxidanter närmast skalet, det är ju där som skyddet mot sol och andra angrepp från omvärlden behövs bäst. I en näve med små tomater är det mer skal och därmed mer anitoxidanter än i en stor som väger lika mycket.
Men svenska tomater odlas i växthus, det är väl inte bra? 9 av 10 svenska tomatodlare använder förnybara energikällor som tillexempel flis, pellets eller spillvärme från en gård eller industri i närheten. Och det är bara under tidig vår och höst som växthusen behöver värmas. Förutom ljus och värme krävs det vatten och det har vi gott om i nästa hela Sverige (undantaget Gotland, Öland och Blekinge). I södra Europa däremot är vatten dyrt och man vattnar ofta med avsaltat havsvatten, att ta bort salt från havsvatten är en energikrävande process. 70 procent av tomaterna som äts i Sverige kommer från Holland, där det vanligare med fossila bränslen i växthusen och transporterna hit kräver ännu mer av den varan.
Förra året besökte jag familjen Webe som odlar KRAV-märkta tomater på Ånstänga Lantbruk, strax norr om Linköping. Där fick jag lära mig att tomater är släkt med tobak. Den som röker eller snusar var inte välkommen i växthusen eftersom tobak kan bära på mosaiksjuka som smittar tomaterna. I en ekologisk odling kan det förstöra hela skörden.
Guldäpple från Sydamerika
Tomaten har sitt ursprung i Peru i Sydamerika. Spanjorerna tog dem med sig till Europa på 1500-talet. I början av 1900-talet började man äta tomater i Sverige. I början betraktade man den mer som en frukt, strödde socker på den och åt till efterrätt. Den heter pomodoro på Italienska, det betyder guldäpple. Aztekernas namn på tomaten är ”tomatl” som betyder svällande frukt. Tomaten är släkt med potatis, tobak och paprika.
Sveriges hetaste grönsak
Tomaten, som botaniskt sett är en frukt, toppar listan över populära grönsaker i Sverige, varje person äter drygt 10 kilo per år. Den svenska odlingen står för ungefär 13 procent av konsumtionen.