Korta tips om mat för stressade barnfamiljer
Ibland får jag förfrågningar av föräldrar som vill ha snabba recept för stressade vardagar. Alltså snabba recept är inte min starkaste gren, det finns andra som gör det så oändligt mycket bättre bättre. Visst en del av mina recept är snabba, men tid smakar. Jag älskar komplexa smaker och mat som lagas länge. För ett antal år sedan blev jag själv en del av en stressad småbarnsfamilj när jag träffade en underbar man välsignad med en fyraåring och en femåring.
Det finns två bra lösningar. Dels att laga middagen dagen innan den ska ätas. Det låter bisarrt men pulled pork, får i kål och andra godingar går faktiskt snabbare att laga än många klassiska barnfamiljsrätter om man räknar effektiv arbetstid, inte minst om man lagar en extra sats och fryser in. Man dör inte heller av att äta samma mat två dagar i rad. Kokt potatis ena dagen, smashade potatisar nästa. Kokt ris på måndag, en snabb restrisotto tisdag. och så tredagarsplanering så att du inte behöver handla varje dag.
Dessutom vill jag rekommendera metoden att helt enkelt äta klockan 19.00. Tidigast. Jag berättade för en spansk vän att i Sverige tror folk att barn måste äta före 18.00, för annars får de men för livet. Och att det som styrde tidpunkten var teveutbudet. Hon baxnade. Hemma hos henne serverades ungarna middag 20.00, strax innan de gick och lade sig, och tänk de mådde alldeles utmärkt. Jag tror till och med ungarna kanske mår bättre av att äta senare, eftersom nattfastan inte blir så lång. Dessutom äter barn otroligt mycket mer när middagen är mer avslappnad och de hunnit leka ordentligt innan. Måltiderna blir längre och roligare. Och om ni har en video eller kan se program på nätet finns alla möjligheter att låta matlagningen styra istället för teveprogrammen.
När ungarna kommer hem får de frukt och grönsaker i bitar, ost i andra bitar samt nötter. Ett glas fet mjölk. Själv tar jag gärna en skål tjockyoghurt med nötter och russin. Inte så att vi blir mätta men så att vi håller ångan uppe. Enbart frukt är som att spotta i halsen på en törstig kamel. Barn behöver lite fett och protein, inte socker. Är de väldigt hungriga (eller om maten tar ovanligt lång tid) får de en knäckemacka med mycket smör och ost. Den här tiden visade sig vara den bästa tiden att få dem att utforska vita fläckar på matkartan genom att prova nya saker som oliver, ostar och avokado. Att ha hårdkokta ägg i kylen räddar liv.
Under tiden lagar vi maten i lugn och ro medan vi lyssnar på musik, radio, sin älskades rapporter från arbetsdagen eller det stilla kluckandet när ett glas vin hälls upp. Man kan också prata i telefon med någon man gillar om man inte har turen att leva ihop med någon man gillar. När barnen var mindre brukade vi dansa i köket, idag när tonåren nalkas håller de mer på sin värdighet. Står det ett långkok på spisen går jag och jobbar en timme eller spelar datorspel. Vi är rätt bra på att fixa goda middagar utan att lägga ner alltför mycket effektiv tid och ha trevligt medan vi gör det. Däremot har vi alltid varit otroligt kassa på att låta barnen laga mat, nu när vi har ett större kök går det bättre.
Men jag är inte den som är den. Jag lovar att göra en artikel i Sydis och ett blogginlägg för alla som vill laga mat riktigt snabbt också. Och sno ihop en tredagarsmeny med planering. Men ovanstående var mina sätt att lösa småbarnstillvaron. Kanske passar de dig, kanske inte.
Om du har fler bra förslag för du gärna lämna dem i kommentarerna nedan.
Kommentarer
Du har, för några år sedan, skrivit intressanta artiklar om barns smaklökar, matpreferenser mm och hur ni valt att lösa detta.
Kan denna artikel kompletteras med länkar till dessa inlägg?
Att laga maten innan och lagra den är idealiskt. Men förråd kan bli tomma (särskilt om man bor en innerstadsetta med en frys som är lagom stor för en anorektisk myra).
Jag gillar konceptet i den här kokboken för sådana tillfällen. Titeln är "De kommer om en timme" och tanken är att slänga ihop tre rätter på under en timme. Enkel kokbok i övrigt; inga bilder och ingen matporr.
http://www.amazon.fr/Ils-arrivent-dans-une-heure/dp/2226116605/ref=sr_1_...
Tack för tipsen!
Skönt att höra att det inte bara är vi som lägger in ett extra mellanmål och äter middag 18.30, dvs det sista sonen (2,5) får göra innan han går och lägger sig. Alla ser så konstiga ut när man säger att han åter precis innan han går och lägger sig, men vi får inte till det på något annat sätt. Sonen är go och glad men det är tydligen väääääldigt märkligt
Örjan: Jag har inte alltid tid med allt du ber om. Just nu har vi översvämning i källaren. :-)
Tempomatlagare: Bra tips! Vi brukar för övrigt ta till färdig ärtsoppa på plasttub när det krisar.
Petra: Hmm, ja det är mysko det där. Efter en måltid vill ju kroppen inget hellre än att vila, ändå ses det som att häda att skjuta på maten. Men jag tycker givetvis att alla ska bli saliga på sin fason.
Nar jag vaxte upp var det alltid middag tidigt, ibland redan klockan fem, vilket resulterade i kvallsfika eller mackor innan man gick och lade sig. Hade absolut varit battre i omvand ordning. Numera slutar jag inte jobba forran klockan sex, och visst jag har inga barn, men det ar anda skont att ata senare. Jag ater nat mellis pa jobb vid femtiden och middag blir det halv atta, atta, ibland senare om man gor nat annat innan man kommer hem, och det funkar hur bra som helst, for man ar matt nar man gar och lagger sig och slipper vara sadar dodshungrig nar man vaknar.
Lisa: Jag funderar på om det är det där med det extra mellanmålet som spökar. Vi har ju blivit itutade i alla år att man inte ska äta mellan målen och har de fått mellis på dagis, så är det ju middag nästa som gäller. Typ. Ska man då vänta till 18.30 är ju barnen inte talbara längre och då blir det omöjligt så klart. Sonen brukar äta en liten yoghurt och knäckemacka/or med groteskt mycket smör på vid 16.30 (han gillar inte ost) och då blir det rätt lagom med middag 2 timmar efter.
Å, jag längtar verkligen tillbaka till de där sena middagarna före barnen! Vi har börjat prata om att skjuta på middagen lite, men ungarna blir så hungriga om man väntar till efter 18.30. Skam till sägandes har jag inte ens funderat på det där med riktigt mellanmål vid hemkomst.
Senare middag skulle faktiskt lösa en del logistiska problem ...
Himla bra tips faktiskt, undrar om man ska våga ge sig på det?
Martina: Åh, snälla! Lova att återrapportera om du gör det! Ibland är ord viktiga; kalla det typ minimiddag och lägg upp snacks i fina skålar. Vi gjorde det lite högtidligt i början och barnen älskade ceremonin runt det.
Så lustigt att du tar upp detta med snabb matlagning, just när jag sjungit tryckkokarens lov. :)
Jaha... Så min kommentar hamnade i spamfiltret? För att det innehöll en länk, kanske? Tack för det.... :(
Björn: Ja, det var kanske för att förra gången du länkade var det till den där sajten om bestialiska akter med små mjuka djur med långa ögonfransar. Äh, skojaba. Kommentarer med länkar hamnar ofta i spamfiltret. Så klart jag plockade fram den! :-D
Åh vad underbart. Precis vad jag alltid har drömt om: att Lisa "plockar fram den". :)
Tack, och jag förstår precis, jag har ju själv blogg och vet att man måste vara försiktig med spammet.
Gillar att hungerstunden blev ett tillfälle att prova nya smaker.
Sofia: Det här är lite hemskt att säga men barnen började äta mycket mer middag när de var hungriga när middagen kom på bordet. Det ÄR inte farligt att barn får bli en smula hungriga, så länge de får lägga sig mätta. Om fritidsverksamheten slutade ge barnen så mycket snabba kolhydrater så skulle de kanske inte dippa så förtvivlat.
Äldsta bonusbarnet lärde sig äta ost tack vare middagsväntan.
Ett annat, inte heller särskilt PK tips, är att jobba deltid. Jag eller maken hämtar kl 15, umgås med barnen till 17, under vilken tid vi erbjuder extramellis i form av frukt och - häpp! - knäckemackor med extra mycket smör, lagar mat i lugn och ro i ungefär en timme (aktivt eller inaktivt beroende på vad som står på menyn), och så äter vi 18. Vi skulle mycket väl kunna äta senare, men eftersom vi inte är det minsta stressade funkar 18 bra.
För mig är tiden mellan 17-18 den bästa stunden på dagen. Barnen har fått ner värsta hungern, de leker, själva eller med kompisar, och ibland kollas det på tv eller spelas spel. De surrar belåtet kring mig och jag får vara med dem och samtidigt vara för mig själv.
Äta middag 19.00-19.30 är perfekt! Laga mat långsamt och lyssna på "Kulturradion" på P1 (18.15-19.00). Har äntligen lärt mig att inte bara barn behöver mellanmål. Att laga delar av morgondagens middag lite senare på kvällen är ju också jättebra. Grytor, lasagne och andra ugnsrätter blir ju bara bättre när de får stå.
Vi har det som Anna. Väldigt lungt och fint. Vi sitter vid strax efter 18 och sitter sedan till strax innan 19. Sedan börjar läggningsbestyren med nattning typ 19.30. Vi skulle får stressigt i andra änden om vi åt speciellt mycket senare.
Jag vet inte. Lustigt med TV-argumentet när barnprogram sänds från morgon till kväll. Det kortet kan väl inte ha spelats på flera år?
Att det inte skulle gå att fixa en middag till runt sex om inte båda jobbar deltid är fel, möjligen är det en fördel om de matlagningsansvariga har flexibel arbetstid, men det är kanske det Lisa menar.
Det är ju så olika hur familjer vill ha det. En del vill tillbringa hela kvällen i köket *räcker upp handen*, men inte alla, inte i min familj i alla fall. Om man kan äta någorlunda tidigt, typiskt nån gång mellan halv sex och sju har man hyfsat med tid att umgås/leka/spela tv-spel mellan måltid och sängläggning. Visst om man väljer tidsödande men inte så arbetsintensiva rätter går detta att fixa under matlagningen, men min erfarenhet är att det är svårt.
Det sagt, hos oss blir det matdags lite beroende på vad som händer den dagen eller beroende på vad vi får för oss att laga. Dessutom finns det alltid mackor och nötter att tillgå.
Kan bara instämma 100%! Har dessutom aldrig begripit mig på uttrycket "hell hour", som verkar vedertaget, och som beskriver tillvaron för många familjer mellan hemkomst från dagis/skola och fram tills middagen är serverad.
Att äta sen middag är så skönt, för alla inblandade. Det enda problemet är när våra middagstider skär sig med barnens kompisars vanor och tider, det vill säga, när barnen blir hämtade hos oss vid halv sjutiden, och vi inte har hunnit äta middag, till de hämtande föräldrarnas förvåning...
Jag tror inte heller det är så farligt att vara hungrig för jag minns inget negativt bara känslan när jag var liten och kompisar/mammor/dagmammor plockade fram t ex finskt rågbröd, kalvdans eller en ost som luktade konstigt och att jag bara slukade allt och att det smakade så gott för jag var jättehungrig för att vi lekt länge. Det var roligast med mellis hemma hos andra.
Anna, TorpSara: Jag tycker det låter toppen! Helst förutsatt att båda jobbar deltid. Men alla har inte jobb där det går att jobba deltid, och alla har inte råd. (Och nu kommer säker någon säga att det alltid går att ta sig råd, men den personen tänker kanske inte på den intrikata väv livet är för de flesta.)
Annika: Haha! Det där med kompishämtande föräldrar är en visa hemma hos oss. Det har hänt att barnens kompisar hämtats 19.00 utan att ha fått middag. Lite skämmigt, men såna är vi.
Intressant och tänkvärt. Ska fundera lite på om senare mattid skulle kunna vara ngt för våra tre barn.
Men en undran: varför rekommenderar du fet mjölk, ost och extra mkt smör? Barn behöver väl inte mer fett än vuxna och bör dessutom undvika mättade fetter, eller?
Här är en länk t Livsmedelsverkets rekommendationer:
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-for-smabarn/Ska-ma...
Jag är en big fan av att äta sent men tyvärr tuppar min yngsta av vid halv sju. Toktrött. Och stora (som ändå är liten) kroknar nån halvtimme, timme senare. Nu blir det att vi äter nån gång mellan 5 och 6 och då klassas kl. ändå som sent.
När vi inte hade barnen kunde vi äta middag vid åtta. Helt emot alla bantningsregler ;)
Patrik: Ursäkta om jag påpekar något som andra inte vet: du har inte särskilt långt till jobbet. Jobbar man i innerstad och bor i förort eller rent av pendlar ännu länge bort tar det kanske en timme att komma hem, har man dessutom flera barn att hämta på olika ställen etc är det inte allssjälvklart att man utan betydande stress kan fixa middag till 18.00. Hur tidigt tror du egentligen att folk slutar på jobbet?
Det jag pekar på är att det finns fler möjligheter än att äta middag tidigt.
Tina: Nej, jag gillar inte Livsmedelsverkets rekommendationer. Helt enkelt för att de inte grundar sig på den senaste forskningen. Jag har en dietistutbildning och har hängt med i aktuell forskning. Det som verkar vara ett hot mot hälsan är främst snabba kolhydrater. Bananer, frukostflingor, russin och en massa andra saker som asetts vara nyttiga ger för snabb blodsockerhöjning i stora doser. Jag orkar inte köra igenom hela resonemanget men om du söker lite på bloggen här hittar du en del intressant om detta.
Det är ju det jag säger. Det är olika för olika familjer. För en del är det säkert till och med stressigt att få i ordning mat vid 19, speciellt om de ska laga till något som tar längre än en kart en halvtimme.
Jag tror att de flesta (precis som jag) inte arbetar mer än runt 8 timmar om dagen. Troligen lägger de ½-1 timme på lunch. Om de dessutom har pendeltid på cirka 1 timme vardera väg och sammanlagd hämtning/lämning på 1 timme per dag har de gjort av med 12 timmar när de kommer hem. Då blir det stressigt hur man än gör.
Samma familjer som har det stressigt på eftermiddagen/kvällen pga många hämtställen/restid lär alltså ha det stressigt på morgonen också och är därmed känsligare för störningar vad gäller läggningstider. Och läggningstider och sömn påverkar morgonhumör på människor i de flesta åldrar, vilket påverkar stresskänslighet.
Och bara för att det passar oss rätt bra att på vardagarna äta så tidigt som sex halv sju skulle jag ju aldrig hävda att det är det bästa för andra.
Sorry att jag inte uppfattade det som att du bara pekar på möjligheten att äta senare, tyckte mig se argument för att det skulle vara bättre och att i Spanien äter de minsann ännu senare.
Och jag har aldrig hört någon påstå att sen middag skulle ge men för livet.
Detta eviga ämne är att älska.
En brinnande punkt är just planering eller snarare bristen av planering.
Jag röstar för Lisas-Matkasse-I-Sydis :)
Patrik: Du skrev faktiskt: "Att det inte skulle gå att fixa en middag till runt sex om inte båda jobbar deltid är fel" Jag håller inte med. Det är stressigt för många. Jag får jättemycket frågor runt detta.
Jag skrev tydligt i inlägget "Men ovanstående var mina sätt att lösa småbarnstillvaron. Kanske passar de dig, kanske inte." Och visar på fördelarna att äta senare. Jag tror inte att det är dåligt att äta tidigare om det är så man vill ha det, men eftersom så många inte ens tänkt tanken att äta senare istället för att stressa är det ju fiffigt att man berättar hur bra det kan fungera.
Och att man "i Sverige anser att barn får men för livet om barn inte får middag före 18 måste du ändå fatta att det var ett skämt." :-)
Vår ena dotter är extremt känsligt för blodsocker variationer. Hon blev som liten nästan fysiskt elak om middagen blev gör sen. När hon sedan fick midagmat blev hon nästan "hög" och blev en liten showartist. Med ett sådant barn kan man inte vänta till sju-halv åtta o äta. Alla barn är olika. När vi lärde oss sambanden gick det mycket bättre. Problemet nu som tonåring är att hon ibland fuskar med frukosten o bara äter yoghurt, samt att jag misstänker att hon inte äter jättemycket skolmat. Det äts mycket frukt o nötmuesli på eftermiddagarna . Lite väl sött mellanmål men mycket bättre än den stora mängen godis o läsk om kompisarna verker köpa regelbundet på rasterna.
Storkok! Det är räddningen för mig. Gör jag en Bolognese tar det marginellt mer tid att göra de på 2,5 kg köttfärs - 8 middagar i frysen. Samma sak med soppor, andra grytor mm. Utmaninge tycker jag är fiskrätter men där är lösningen att ha en soppbas klar oc bara slänga i fisken vid servering. Vi bor inte jättestort men detta funkar gott med fullstor frys i köket.
//s
Annika: Som sagt funkar det inte för alla och äta sent men provade ni att ge henne ordentligt med snacks före middagen? Det kanske skulle ge jämnare humör. Det låter som om hon skulle må bättre med mindre och långsammare kolhydrater. Skicka med henne några hårdkokta ägg och en påse nötter.
stefan: Ja, storkok är fantastiskt. Extra kul om man har stora vackra grytor!
Annnika K: Vår kille (2,5) blir helt galen om han blir för hungrig. Han slåss inte men han blir arg och skriker och helt omöjlig att resonera med. Det är hans behov av något att äta varannan timme som gör inget annat än sen middag funkar. Det finns inte en chans att vi kan äta vid 17 som vi måste om han inte får det extra mellanmålet. Vi försöker lära honom att "när leksakerna bråkar med dig" så är det dags att äta något. Det börjar funka faktiskt. Jag har brödsmulor i alla väskor eftersom jag aldrig går någonstans utan ett litet lager knäckebröd att sticka åt honom när han blir gnällig :-).
Men det är inte helt lätt att hungerbalansera ett sånt barn. Gränsen mellan aptithunger och ilskehunger som kan göra att de vägrar mat är rätt liten och ibland har han nog ätit väl mycket mellanmål. Vi börjar hitta en bra avvägning.
Jag har för övrigt också slutat lyssna på livsmedelsverket vad gäller fett. Hos oss är det starkmjölk (3%) och mycket smör som gäller och sonen är snarare på gränsen till för smal.
Här kommer en fråga!
Hur gör man om bägge föräldrarna vill hinna träna då?
Var läggs den tiden in i familjelivet/matplaneringen enligt dig?
:)
mea: Du frågar fel person! ;-)
Men om jag ville ha egentid förutom jobb på fasta tider och familj skulle jag vara flexibel. Någon gång ta längre lunch och träna då. Någon gång träna när barnen lagt sig. Någon gång gå upp en timme tidigare på morgonen. Någon gång låta sin partner ta hand om middagen och träna då.
En del jag känner springer eller cyklar till jobbet och duschar där.
Man kanske får byta typ av träning. Och komplettera med kortare pass hemma de dagar det inte går ihop på annat sätt.
Inte vet jag! jag går inte i dina skor och vet inte hur du bor, hur du jobbar, vad/hur ofta/hur länge du tränar eller hur din familj funkar. Och hur mycket och vad du är beredd att ge upp för din träning.
Konstigt nog brukar de flesta alltid ha tid att se på teve på kvällen. ;-)
Jag tycker låter mysigt och harmoniskt. Jag ska också börja äta ost när jag kommer hem. Inte spotta kamelen i halsen med en frukt, ha ha! Vilket bra uttryck.
Ganga: Det är faktiskt mysigt och harmoniskt nästan alltid. Men det skulle det inte vara om vi försökte ha middagen på bordet 18.00. Eller rättare sagt det skulle krävas mycket mer planering.
Ja visst är det konstigt att man tycker att man måste äta innan 18. När du påpekar det. Vissa dagar har sonen inte velat slita sig ifrån bolibompa som slutar 19 och då har vi ätit efter det. Funkade utmärkt. :)
Petra: jag känner igen det där att man måste få henne o äta innan det gått för långt. Ät kunde vi säga, var hon tillräckligt ilsken så vägrade hon fast hon nog visste att det behövdes. Periodvis somnade hon direkt efter middagen o några ggr vid matbordet. Gissa om det sprutar tonårshormoner om denna tjej idag.
Lisa: för 10 år sen pratade man inte lika mkt om långsamma kolhydrater. Men visst gav vi henne typ frukt el ett glas mjölk o ibland smörgås. Idag hade jag gett henne lite mer mellanmål. Skall ta tipset o ha några färdigkokta ägg i kylen. Då kanske hon kan minska på småätandet av söt muesli. Rödmjölk o smör har vi alltid ätit som tur är.
Kanske skall börja köpa fet hjortonfil.
Annika K: Men hjortronfilen är ju väldigt sockrad. Bättre med helfet yoghurt. Prova den 10-procentiga. När jag äter det till frukost glömmer jag ibland lunchen.
Man kan också lära barnen göra äggröra i mikro i en kopp, det brukar de gilla! Mina bonusungar steker ett äg var till frukost. Ägg är bäst! :-)
Jag minns själv hur hemskt det var att hamna hos en kompisfamilj som åt sent. När jag var liten åt vi alltid vid 17 eller ännu tidigare (för då kom pappa hem från jobbet och var vrålhungrig) och det var en chock att komma till en familj som inte åt förrän 20. Bara lite mellis vid 15 serverades också. Minns att jag grät hemma hos dem flera gånger av energibrist innan mina föräldrar kom och hämtade mig.
Nu när jag bor själv har jag upptäckt att sen middag inte är så dumt ändå. Det är mellanmålet som är nyckeln!
Min kollega lät sina barn handla och laga mat en gång i veckan, från det att de fyllde 8 (tror jag). "Det blev en jävla massa sönderkokt spagetti och köttbullar".
Det är det bästa barnrådet jag har fått, och min son har handlat och lagat mat en gång i veckan sedan han fyllde nio år. Det är inget tvång, men hans veckopeng utökas. Det har blivit en jävla massa sönderkokt pasta och mikrade köttbullar, men det har det blivit när jag lagat mat också. Den senaste gången wokade han kyckling, grönsaker och nudlar. Helt OK.
Förutom att han avlastar mig (lite), så lär han sig också laga mat, och får en uppfattning om vad mat kostar. Häromveckan när jag var magsjuk, kunde han laga sin egen mat.
Det här passar heller inte alla, men det har funkat utmärkt för oss.
Lisa:
Älskar den här texten.Jag tycker det här verkar så bra, jag ska verkligen se om jag kan få med mina 3-åringar i båten, så att de accepterar mellis när de kommer hem och middag senare. De är ju dessvärre i en ålder då precis allt ska vara på deras vis...Hm.
En fråga: när du säger att du glömmer lunch om du äter fetyoghurt på morgonen - vad exakt äter du till frukost då och hur mycket? Kan inte föreställa mig vad som skulle kunna hålla mig så mätt att jag glömmer lunch :)
/T
Catharina: Utan mellis skulle vi aldrig klara oss till 20.00!
Hemo: Jag tycker att det är jättebra i teorin, men i praktiken är vi dåliga på att få barnmatlagning att funka. Vi har så ofta råvaror och rester fråm fotograferingar etc som måste ätas.
Therese: Jag tror ungarna är för små för att äta så sent, prova att skjuta lite på tiden varje år och utöka mellanmålet.
2 dl fetyoghurt, en näve valnötter och 1 liten näve frysta hallon eller en halv matsked russin samt lite kanel. Ibland äter jag ägg till frukost, men bara om nån annan lagar.
Lisa: Ja, alltså, jag tänker mig mest på att skjuta middagen från absolut senast halv sex till istället, sex, kanske halv sju. Sen ska de ju sova :)
Hm. Undrar om ett ägg kompenserar valnötsnöven (är överkänslig mot nötter, kan icke äta hela nävar)...
Rosta mandlar och nötter hårt. Jag brukar lägga in dem i ugnen och sätta på 200° (mandlar) och 175° (valnötter) om man har en vanlig småseg ugn är mandlar och nötter klara när ugnen kommit upp i temperatur (då gräddar man bröd etc) sparas svalt och mörkt.
Är det så alltså, att allergenerna liksom försvinner/minskas vid upphettning?
Tack för receptet på linssoppa som förändrar världen,utsökt god. en väninna som är halvt veg.var lyrisk.Likaså kycklingcurry med mango. Skall vara mitt favoritrecept med ett av Anna Bergenström. Men o,ve och fasa, mangotärningarna, de frysta finns inte.Att satsa på färsk är lika vådligt som avokado.Uteslöt kikärtor.
Vanligen utsluter jag recept med mkt ingredienser
men önskade till jul bara kryddor, jättebra.Purjolöken också god. Lillemor
Hej,
Intressant hela inlägget och kommentarerna. Men hittar inte så bra mellis till mjölk, mjöl, ägg, fisk, soja och nötallergiskt barn. Trixigt. Men har någon några förslag? Emottages tacksamt!!!
Sidor