Klasskamp i dryckesbranschen
För bara några år sedan vore det här en löjligt otänkbar produkt. Då styrde industrin och kaffe och öl var dömda lågstatusprodukter. Idag 2008, kämpar de båda dryckerna tappert på sin klassresa mot gastronomins finrum. I det här fallet tillsammans i samma flaska, i något som på nysvenska skulle beskrivas som en “Direct-trade-Rwanda-Gatsinga-single-estate-espresso-stout". Ja, eller kaffeöl.
Revolutionen sker genom att hantverket utmanar massproduktionen. Och i denna dryckesfusion bryggs kaffebönor från Emmy Gatsingas gård i Rwanda otroligt nog för hand, kopp för kopp av barista Richard Lindh på lilla kafferosteriet Johan & Nyström i Tullinge. Inte mindre än tusen koppar espresso ska han pressa fram till en batch på fyratusen liter öl. På likaledes lilla ölbryggeriet Nils Oscar ser bryggmästare Patrick Holmqvist till att kaffet blandas med “mälta” från egna sädesodlingar vid Tärnö säteri i Södermanland.
Förr smakade öl öl och kaffe kaffe. Idag beskriver de båda bryggmästarna själva sitt senaste konsthantverk mer sofistikerat::
“...kaffets karaktär kompletterar ölets rostade chokladtoner... den chokladiga stouten backas upp av Rwandans fruktighet och bäriga toner... djup sötma makalöst komplexa, levande aromer av färska frukter, grönsaker och kryddigt eneträ...”
Ord som lovar mycket. Och mycket får man. Den mest kompletta, balanserade och mångfacetterade espresson just nu serveras inte i kopp utan på flaska. Osäkert hur den kommer att tas emot av arbetarna, men kapitalet lär länge tvista om den passar bäst till chokladtryffeln eller lammsteken.
Nils Oscar Coffee Stout Rwanda Gatsinga lanseras på Systembolaget 3/11.
Kommentarer
Jag drack kaffeöl i Köpenhamn som var superläbbig, men den här låter mer balanserad.
Jag provade och drack några droppar av det på Johan och Nystrom. Öl har jag aldrig gillat, men den här är godare än bara öl, tänkte jag. Och det blir faktiskt godare även för en icke öl-drickare som mig, speciellt när man sedan vänjer sig med produktidén och smaken.
I övrigt vill En Kopp Zen Tehus tacka skribenten, Petter Bjerke ,för de fina rader om tehuset på Coops tidningen Mersmak.
Låter spännande. Det kan vara roligt att prova.
All stout är ju lite läbbig, det ingår i dess natur. Balanserad är kanske inte det första ord man tänker på i det här fallet, men jämfört med all tokbittert odrickbar espresso på våra kaféer är den balanserad.
Den ska klart drickas-stout är himmelriket och gärna med kaffe-toner
Jag får inte dricka öl än, fast det är säkert jätte gott.
Jag får inte dricka öl än men när jag blir 18 så vill jag jättegärna prova :) för jag gillar kaffe väldigt mycket :)
Det låter lite mysko..men det hade varit spännande att prova det någon gång!
...till lammsteken skulle jag säga.
Nils Oscar gör generellt mycket god öl så detta borde inte vara ett undantag, helt klart någonting att skriva upp på "Att Testas"-listan.
Bra idé. framför allt kvallitet och lokalt producerat.
Jag skulle vilja att produkten var Krav och Rättvisemärkt för att verkligen bli den klas som den borde ha när det gäller ekologioch människovärde -social rättvisa! OB -tänk å det - de är kvllitetsmärkningar framför andra !!!
Dan M
En av mina favoritölmakare, och ett av mina favoritkaffen. Det *kan* ju inte bli annat än lyckat.
Hur smakar det? Smarkar det som Baileys? Jag kan inte dricka öl,men jag tycker om Baileys. Är den nyttig? ...vitaminer???
Ja, om den smakar som Baileys kanske, då tycker jag om det!
Nu när någon frågar om den är nyttig, kommer jag ihåg någonting intressant när jag var i asien. Det var några folk, ( inte säkert,men troligen av austronesian grupp )de sväljer ett helt rått ägg och klunkar ner den med öl. Det är nyttigt så, sa dem.
Och bailey, kan vara en idé,...varför inte. När man tänker på irish coffee.... hur lokal producerad kan man önska sig mer, med "swedish coffee", gjort av coffee stout plus mjölk skumm mm, eller kanske ska man kalla det för swedish westcoast´s china town coffee??,... :)
Det finns redan många kaffetoner i stout så jag tror att det kan bli hur bra som helst, det gäller bara att den har tillräckligt hög vörtstyrka så att den inte blir vattnig, men alkoholhalten lovar gott. Att säga att man inte gillar öl är ungefär som att säga att man inte gillar film. Skilnaden mellan en Westmalle dubbel och en Carlsberg är lika stor som skillnaden mellan ett fylligt rödvin och en coca cola.
Jag håller med. Öl är nog inte så illa som det låter när kinesiska kvinnor säger "jag tycker inte om öl" )
..men förutom att man blir ju rädd med vad brukar sägas om "öl mage" kanske, är man från Taiwan eller kina, det ligger nog något djupare i det än att bara tacka nej till öl eller allt med alkohol för att vara exakt. Bland annat: det är frågan om kinesers genetiska allergin mot alkohol, för andra är det kulturen där alkohol (och även rökning) är absolut ett stort nej till kvinnor, där en kvinna automatiskt ger en dålig intryck av sig själv om hon gör det. Tråkigt nog, speciellt när såna är helt normalt och acceptabelt här i Europa, men som sagt den här med kinesiska kvinnliga taboon mot alkohol och rökning ligger så djupt i nästan allas kinesiskas skalle att det gäller säkert inte bara själva uppfostran, utan långt tillbaka i generationer om vad innebär med att bli socialt accepterad och icke- i hela människans historia, där det innebär din överlevnad när du är accepterad i gruppen och att bli utkastad från gruppen om du är inte, vilket betyder då döden av kylan och hungern utanför grottan det för länge sedan. Och grottor betyder kanske inte riktigt överlevnad numera idag, men man ska ta det i tanken att teknologin har utvecklats snabbare än vad människor, biologiskt och mentalt, hann att göra. Därför, även om grottor bokstavligen innebär inte längre som det gjorde för länge sedan, men psykiskt/biologiskt är människor tyvärr inte så avancerad som man tror, som till ex. att bli av med rädslan att bli utkastad utanför "grottan" till kylan och hungern om man är socialt oaccepterad, ( eller om man pratar om biologiskt som sagt, människan har inte riktigt utvecklat sig själv som hon hann göra med allt skadliga kemikaliska utsläpp hon har skapat sig att vara i idag, och därför man får bl a cancer av dem ). ( Referens: finns på många(människans)psykologi-/human ekologiböcker. Blädra och söka information själv om hur är vi egentligen fortfarande bara grottmänniskor ((?) jag menar på engelska: cavemen ) som plötsligt befinner sig i den här moderna omgivning )
Men nu är det bara för att förklara kinesiskas stor motbjudande känsla (jag tycker inte om ..) för öl/vin & rökning, som egentligen är stor rädla för att bli utkastad från hela sin släkt, klan och hela samhället. OBS: Det var INTE därför jag finns i Sverige idag. Det var eget val det och annat. Och jag beklagar för min dåliga bohuslänska dialek.
hoppas Johan och Nyström ska göra söta godisar och goda tårtor av detta istället!
..så där, nu är det gjort och klart! Tiggade öl från en granne innan på kvällen, och bakade in det med kaffe till en stor tårta!! Oj då, Chiong Si var nog rätt, det var gott!
/Richelle
Jag sa ju det, att det blir gott. Det var min idé!
/ Chiong Si
Sidor