Inte riktigt tarte flambée
I somras var jag i Frankrike och surfade. Tydligen var det inte utmanande nog, för bråkstaken i mig beslutade att kasta lite bensin på den eld av lokalpatriotism som mina medsurfare uppvisade. Gruppen bestod till större delen av personer från Alsace, och jag tror nog de tyckte mina hopplösa försök att fläta samman de få ord franska jag kunde var ganska charmiga. Det vill säga, charmiga tills jag, med retsam blick hävdade att choucroute garnie var tysk mat. Ingen ville såklart erkänna detta, och därför tänker jag helt sonika våldföra mig lite på en annan klassiker från det området.
Tarte flambée kan liknas vid en pizza, men utan tomatsås, och toppad med crème fraiche eller kvarg, lök och bacon. Och hur gott det än är så ville jag skruva lite på originalet.
Det började igår kväll då jag var hemma från jobbet. Jag såg en lite sömnig fänkål i lökskålen och så var det avgjort. Jag menar, vem ser inte en tarte flambée med fänkål framför sig efter en så inspirerande syn. En tunn krispig botten full med fänkålsfrön, mild len kvarg, söt lök och framförallt mer fänkål.
Så efter att degen kalljäst ett dygn kunde jag alltså äta min vision idag. Det blev kalas, men med en lärdom. Fläsket gav inte alls nog med sälta så för receptet nedan uppmanar jag er att "krydda" kvargen efter egen smak. Till tarten hade det varit trevligt med en torr, krispig riesling. Precis en sån som man gör i...Nordamerika!
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8477","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-954","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"225","height":"300","alt":"IMGP0249"}}]]
Tarte fänkål
Receptmakare: Patrik kull
Portioner: 4-5
Använd gärna ett eget recept på pizzadeg alt. jäs denna deg enligt ett sådant recept om iden på att jäsa något medan man sover och är på jobbet känns konstig.
- 500 g vetemjöl
- 300 g vatten
- 2 nypor salt
- 1 nypa torrjäst (det är inte så noga som en del tror)
- 1 msk fänkålsfrö
- 1 färsk fänkål
- 1 gul lök
- 250 g kvarg (salt och peppar efter egen smak)
- 200 g rökt fläsksida
- Mixa mjöl, vatten, salt, jäst och fänkålsfrö tills du kan "dra" en liten degklump till en tunn film som man nästan kan se igenom.
- Jäs i bunke täckt med folie i ca 24 timmar.
- Sätt ugnen på högsta möjliga gradantal (jag hade ungefär 275°C ) med en plåt i mitten på ugnen.
- Koka upp vatten.
- Skiva fänkål och lök i tunna skivor.
- Mjuka upp skivorna i det varma vattnet för att få igång tillagningsprocessen.
- Forma degen till önskad form/tjocklek på ett bakplåtspapper (gravitationen är din kompis).
- Bre degen med kvarg och fördela fänkålen/löken samt fläsket jämt över kvargen.
- För med hjälp av en bricka eller plåt över bakplåtspappret till den varma plåten i ugnen och grädda i 15 min eller tills klar.
Kommentarer
Tänkte bara att jag var tvungen att ge er denna länk..till min sajt. Flammkuchen har sitt ursprung i gränslandet Alsace/Pfalz, därom råder inga tvivel.
Å så kan du ju alltid reta dina franska vänner genom att hävda att flammkuchen också är tysk mat. Tyrolsk speck och slavisk kvarg; tyskt eller franskt - hmmm?
Haha, eller så kan man reta elsasserna genom att påstå att de är franska. :>
Haha ja, för om man ser till deras vintillverkning så är dom ju definitivt inte franska, att göra vin på bara en sorts druva är ju också mer tyskt. Eller ja iaf. inte franskt ;)
Also, hur i hela friden fick du tyrolskt till tyskt? :p
Åh, Europa är ett fint ställe att lära sig skillnaden på stat och nation.
Sidor