Inför flytten...
Eftersom jag vintertid gärna får sömnproblem är det lite si och så med insomningssträckan - ibland kan jag ligga flera timmar och bara vänta. Men eftersom jag ligger och fantiserar om Magnus och min underbara stuga på Munsö gör det faktiskt inte så mycket. De senaste nätterna har jag gått över från funderingar om vad jag ska så i mitt trädgårdsland (typ allt om jag inte hejdar mig) till vad för matvaror jag ska bunkra. Eftersom stugan ligger en bit utanför civilisationen vore det praktiskt att ha ett stort basvaruförråd så att man slipper kånka mjöl och konserver på bussen.
Här är min lista hittills:
mjöl
- Vetemjöl
- grahamsmjöl
- grovt/fint rågmjöl
- rågsikt
- idealmjöl
pasta, ris och gryn
- bulgur
- quinoa
- fullkornspasta (blandade sorter
- basmatiris (7 kilossäck)
konserver
- saltgurka, inlagda rödbetor
- krossade/hela tomater
- tomatpuré
- några burkar bönor
Typ flytande
- olivolja (en matlagnings-, en sallads-)
- rapsolja (vanlig och kallpressad)
- ketchup
- senap
- honung
- vinäger (röd-, äppelcider-, balsam-)
andra torrvaror
- torkade linser, stora vita bönor ,bond- och kidneybönor, kikärter
- torrjäst
- kaffe
- socker
grönsaker
- potatis
- gul lök
- vitkål
- morötter
Och nu, kära läsare, får ni gärna hjälpa mig... Vad har jag glömt? Det gäller alltså sådant som kan förvaras i rumstemperatur/källare längre tid.
Kommentarer
Nötter! Valnötter köper man vackade på Hötorgshallen i parti och minut. Mest parti, när jag tänker efter.
Hmm... Vem har kapat mitt namn? Eller har jag drabbats av en släng multipla personligheter?
Men tipset var väldigt bra i alla fall. Tack, jag själv!
Glöm ketchupen om den ska stå i rumstemperatur eller i en källare med växlande temperatur. Dåliga erfarenheter.
Vetemjöl special.
Jessika: Vad gäller ketchupen så står den ju inte kylt i butik, och jag tänkte bara förvara den oöppnad i rumsvärme, det måste väl gå?
Och vetemjöl special, defintivt. Tack!
Mandlar, äpplen (det bör väl gå?), te, kakao och kokosmjölkpulver,
Jo, men förvara den inte öppnad rumstempererad. Det blir jätteäckligt.
Köp sånt som ska förvaras som har skruvlock, enklare att thålla fukt borta.
Kokosmjölk/grädde, kondenserad mjölk, chili + alla varianter på asiatiska kryddor/flaskor och burkar inkl granatäppelsirap (tänk på Lisas beskrivning av sirapen)
Färsk ingefära, citrongräs?, vitlök, schalottenlök, purjolök
Massor av kryddor skulle jag ta med om jag var du!
Men får man ju inte överhamstra heller. Man öppnar ett skåp och får fyra burkar kokosmjölk i huvudet. Överhamstring är något jag gör för övrigt, och säkert många matnördar med mig, jag försöker hålla mig i skinnet. Torrvaror (idag var jag himla glad att jag hade våffelpulver hemma för det som skulle bli middag hann inte tina) och konserver, sånt som är tungt att bära, det skulle jag koncentrera mig på och ha någon sorts lista på vad man har i skåpen och inte. Och så får man tänka lite på vilken sorts akutmat behöver vi. Vad finns i närheten och vad gör det inte.
Mina föräldrar hade sommarstuga på ö utan färjeförbindelse och utan affär. Det var ju sååååå kul när man var i nioårsålders och bara höll på att dö efter glass.
jag tycker att sojafärsbitar är världens bästa skåpsmat. håller sig i evigheter, och köper man en bra variant (typ biofoods) är det räddaren i nöden när man står utan kött en vacker (eller antagligen en regnig och blåsig) dag. Annars tycker jag att man kan hålla ingefära, galangal och citrongräs mm i frysen, så är det lätt att plocka fram en stump som tinar fort.
Du, om du ska bo landet - ta med ett gäng rått- (mus-)fällor så kanske du får behålla det du bunkrar.
tack för alla tips!
Susanna: Jepp, alla dessa ska skrivas upp.
Jessika: Nej, det skulle jag aldrig göra. Ljummen ketchup är dessuyom äckligt!
Örjan: Granatäppelsirap har jag redan! Samt femtioelva olika inläggningar och såser som får följa flyttlasset upp.
Karin w: Jo, kryddor förstås. Fast det har jag redan, så där behövs inte köpas så mycket.
Jessika: Jo, jag har skafferierna fulla med allt möjligt. Vet bara till häften vad det är för några saker. Men det är som sagt bra att ha i akutlägen.
Ida: Jag föråt mig på sojabitar när jag var vego, så jag kommer nog skippa dem. Fast jag kanske borde ge dem en ny chans?
Elmer: Jag är lantis i grunden, så jag vet hur gnagarotygen förstör... Förutom två katter har jag redan köpt ett par råttfällor. Bursorten dock, eftersom jag inte vill att katterna ska skada sig i dem av misstag. Och jag kompletterar med förslutningsbara metallburkar och plasthinkar så att råttorna inte ska komma åt något.
Buljong tärningar, det märke du ogillar minst ;-)
Veckohandla; se till att för er viktiga basvaror alltid finns hemma.
Ha gott om konsever hemma se nedan.
Jag är uppväxt på landet vid Mälaren (fast på Södra sidan)och flyttar tillbaka igen i januari. :-) Jag kan varmt rekomendera dig att ha ett bra kampingkök/spritkök + bränsle samt mängder med stearinljus till hands, ut i fall att det blir strömavbrott (och det blir det på Mälaröarna om ledningarna inte är nedgrävda hela vägen). Januari till mars är högsäsong för tung blöt snö som knäcker grenar och tynger ner ledningar.
Det går naturligt vis att laga mat i den öppna spisen men det är mycket bökigare tro mig jag provade, i Småland, under stormen Gudrun...
Snö kan också se till att man inte kommer i väg och kan handla, särskillt om man bor på en mindre väg med låg prioritet.
Hoppas att jag inte har skrämt upp dig allt för mycket!
Och inte minst, välkommen till Mälardalen!
Kanske lite sen kommentar men kan torrmjölkkan vara något? Aldrig provat själv men svärmor har flera gånger bedyrat att det räddat flera middagar, kanske till såsredningar eller våfflor?
Några "lyxiga" konserver för snabb festmat måste du ju ha ...
Sardeller, musslor (en bra sort), kronärtskockor, oliver.
Torkad svamp, shitake eller Karl-Johan.
Socker, blockchoklad, torkad frukt.
Något paket "konserverat" bröd som pita eller tortilla kan vara skönt för snabb matlagning.
Citronsaft, real lemons pressade är bättre än ingen citron alls, och vitlök.
Syrade grönsaker.
Ägg håller längre än man tror, dessutom märker man ju om de är för gamla och oätbara.
Tillräckligt med salt, säger jag också efter en båtsommar med mycket mat - men inget salt ... :-(
Har du ingen frys? Jag tycker att olika sorters frysgrönsaker, skivat vitt bröd, räkor och smördeg är toppen i frysen. Då kan man också frysa egna saker som bär, kompotter osv.
Sidor