Igår kväll sken vårsolen milt och vi bestämde oss i flygande fläng för att premiärgrilla för säsongen. I butiken har killarna nyss börjat stoppa ramslökskorv igen, ett sant vårtecken som inte gjorde valet speciellt svårt. I år har även Taylors & Jones (som snällt nog lärde oss stoppa korv för ett par år sedan) en ramslökskorv med citron, så den kan ni ju passa på att prova om ni inte bor i närheten av Lund och kan köpa vår. De skiljer sig en hel del i smaken, våra är starkare och inte speciellt brittiska, men vi arbetar ju också enligt olika recept. Men smaksensationen igår var att vi åt korven som en chilensk completo, det vill säga med mosad avokado, tomat, chili och surkål. Kålen är egentligen inte så märklig ingrediens i denna Chiles mest populära gatumat; från 1800-talets mitt och framåt emigrerade tiotusentals tyskar till landet och ättlingarna efter dessa germanochilenos är idag cirka femhundratusen, så visst har de satt sina kulinariska spår. En completo behöver inte ha exakta ingredienser, den finns i ett otal varianter, den ena mer överlastad med tillbehör än den andra. Och inte behöver det vara en ramslökskorv eller ens en vitlöksstinn chorizo heller, wienerkorv funkar det med, men då kan man brassa på lite extra med en stark chilisås eller ajisås. Du kan naturligtvis baka baguetten själv, men det är viktigt att inkråmet inte blir för segt och mastigt, du ska orka äta upp också, och sötat korvbröd med mjölk i degen tyckte jag bröt av för mycket mot de övriga smakerna. Jag valde därför hastigt och lustigt en ljus köpebaguette av det mesigare, tuggvänliga slaget som jag rostade på gallret (och behövde därmed inte missa solnedgången). Av samma anledning vevade jag inte ihop en egen majonnäs utan fuskade med Hellmans som jag bredde på rejält på brödet. Men det gjorde faktiskt ingenting, för ihop med min guacamole (på lime denna gång, tomaterna vid sidan och med salladslök istället för silverlök) och med den syrliga kålen, en grillad grön jalapeño och en näve färsk koriander var detta den godaste grillkorven i mannaminne och den kommer att ätas flitigt här hemma ända in i oktober.
Kommentarer
Jaha...nu vill jag också grilla!
Jag med, i morgon igen. Idag har det blåst så förskräckligt att korven hade landat på andra sidan sundet!
Det framgår inte vad det är för kål? Är det mjölksyrad vitkål som är kokt?
Nej, vanlig surkål. Ibland är den kanske påstekt, men jag tog direkt ur burken. Förtydligar ovan.
Ja, men kommer den ur burk så är den ju i alla fall kokad!
Ok, nu är jag med dig: Ja, den är pastöriserad, gjorde inget med den. Vitkål. Vad de gör i Chile vet jag faktiskt inte.
Åhh! Ramslökskorv låter ju fantastiskt gott, och korv med guace; hur har jag kunnat missa det?!
Hanna: Jag vet inte, fattar inte heller att jag inte gjort det tidigare ...
Ramslökskorv, det vill jag också grilla!
Sidor