Den svenska julmatens historia (föreläsning)
Får man fresta med en 45 minuters julmatsföreläsning? Alla tiders julmat, hela historien bakom vår julmat (den mesta i alla fall) och lite annat också! Vill du vara med på medborgarforskning och berätta om hur din Corona-jul blev matmässigt?
Jag tar gärna emot berättelser om julmaten blev den här Corona-julen 2020. Vad hände med julbordet när ni firade jul i år? Kanske var det med kärnfamiljen och inte med storfamiljen eller släkten? Vilka rätter ströks? Eller åkte all julmat ut till förmån för en festligare tre-rätters-måltid? Blev det skaldjursfrossa och champagne? Eller lagade ni julmaträtter på var sitt håll och skickade till varandra? Och hur mådde ”julbordsmatriarken”, den kvinna (mer sällan en man) som normalt är familjens traditionsbärare av släktens julrätter? Eller om det var du, hur kändes den här julen? Och vilken maträtt visade sig vara bärare av julens essens för dig?
Har du lust att berätta hur julmaten blev i er familj i år så vore jag mycket tacksam. Det är en viktig kunskap för framtiden och roligt om du vill stötta matforskningen. Skicka en kort eller lång berättelse till mig på richard.tellstrom@slu.se så kommer jag sammanställa ett urval som presenteras här på Taffel.se under våren 2021. Den texten avidentifieras från namn och andra igenkänningstecken, och det går också bra att vara helt anonym om du vill det. Julmatsföreläsningen (på denna länk https://youtu.be/WNqI0cs607U) ligger endast ute på Youtube till den 31 december 2020, så den varar inte ända fram till påska! Inte ens till fastan! God jul till er alla Taffel-vänner!