Dags att vakna ur dvalan nu
Nu är jag trött på att halka runt över den smutsiga skridskobana som är Stockholms gator. Därför vankas det het och rökig chili på fredag. Och enligt trovärdiga källor, så som barnprogram, ska det leda till att isen runtomkring mig smälter.
Däremot, innan jag fortsätter med detta inlägg måste jag först be om ursäkt för att de utlovade rapporterna från fruktkakan och patén uteblev. Utan att gå in på anledningar till detta så kan jag stolt berätta att fruktkakan blev helt underbar. Dock är jag lite besviken på min paté, kryddningen var på tok för snålt tilltagen och jag tror man utan problem kan använda dubbelt så mycket lök, salvia och muskotblomma.
Nu, åter till fredagen. Chili, eller chili con carne om man ska vara mer precis, upphöjs till närmast olympisk status i USA och om man är sugen på att nörda in på ämnet gör man gott i att snegla lite på de vinnande recepten i det ”internationella” (läs Texas) Terlingua International Chili Championship.
Jag kommer inte ge er något recept på chili idag, men jag har ändå ett recept jag vill dela med mig av. Chili äter jag helst ur en skål, som en murrig stark och köttig kudde för diverse tillval. Hackad färsk korriander och gräddfil är väll standard, men vill man testa något nytt tycker jag man ska prova en relish på syrad gurka och färsk jalapeno.
Tanken på mer chili på chili kanske inte låter så lockande, men faktum är att chili är ett långkok och smakerna kan bli lite grumliga. Därför är syran från gurkan och den gröna färska hettan från jalapenon en välkommen energikick.
Det är såhär bostongurka borde smaka, så tveka inte att äta denna relish till korv, hamburgare eller andra härligheter från grillen. Chili har ju inte bara en is-smältande effekt (Cartoon Network) utan svalkar även under sommarens varma vecka (Illustrerad Vetenskap).
Jalapeno & pickle relish
Receptmakare: Patrik Kull
Tid: 2 minuter
Har man inte egen surgurka rekomenderar jag märket Krakus som finns hos COOP
- 250 g surgurka
- 1 jalapeno
- 1 vitlöksklyfta
- Om du inte gillar väldigt stark mat, kan du kärna ur jalapenon
- Finhacka gurka, jalapeno och vitlök med stavmixer
Kommentarer
Surgurka?
Är det primärt mjölksyrad gurka för dig?
Krakus produkter är goda. Inlagda gurkor i vitvinsvinäger, tror jag?!
Örjan:
Ja jag likställer surgurka med mjölksyrad gurka, mest för att det alltid hetat så i min familj, men det kanske kan ske förväxlingar.
Inger:
Nej det är inte vinäger i, produkten är naturligt syrad. Ingredienser: Gurka, vatten, salt, vitlök/dill, pepparrot, kryddor.
Inlagda Gurkor, extra fina, ska de stå på burken, dom har antagligen fler sorter.
Och ja dom har goda produkter, surkålen är också bra...för att inte vara hemmagjord då ;)
Inger: Krakus gurkor finns i två varianter i Sverige: inlagda i en vinägerlag men det finns också mjölksyrade saltgurkor.
Den syrade gurkan kommer att få ett nytt namn eftersom "Inlagda gurkor" inte beskriver innehållet särskilt bra. Just nu lutar vi åt att den kommer att heta "Polsk saltgurka - mjölksyrad".
Hälsningar, Sandra (på Sevan som importerar Krakus till Sverige.)
verkar som ett gott recept, men varför refererar du till Illustrerad vetenskap? De verkar ha ungefär samma kvalitetskontoll på sina artiklar som se och hör...
totto: Notera referensen till Cartoon Network... (det är inte lätt att omge sig med folk från den ironiska generationen)
Sidor