Bokrecension: Yotam Ottolenghis ”Plenty”
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9731","attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-1174","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"139","height":"199","alt":"182555_10151389178791461_1641143924_n"}}]]Jag heter Mattias Kristiansson, är självutnämnd bakbloggskunglighet (www.bakemyday.se), vinnare av Matbloggspriset 2012 i kategorin "Bak & Dessert", kreativ kakfantast och eminent kokboksrecensent här på Taffel.se. Jag gör något så tokigt som att baka/laga några av recepten ur böckerna som jag recenserar, för att kunna ge en så rättvis analys som möjligt. . . .För att fira att jag har hållit på med det här i ett år, så recenserar jag:
Plenty av Yotam Ottolenghi
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9710","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1161","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"684","alt":"plentyb"}}]] Yotam Ottolenghi föddes i Israel och driver idag flera framgångsrika restauranger i Storbritannien. Där, i landet som har gett oss köttpuddingar och baconfrukost, har han lyckats med något så fabulöst som att få upp folks ögon för vegetarisk mat. Han är inte själv vegetarian, men har med sin matkolumn i the Guardian under flera år revolutionerat vegomaten, och i "Plenty" så vräker han på med hela repertoaren. Jag började snegla åt boken efter att den hade blivit hyllad av allt och alla, så nu är det minsann upp till bevis! [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9711","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1162","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"371","alt":"1b"}}]] Det första förståsigpåare brukar skriva om "Plenty" är att den är fantastiskt vacker. Och det är den, men...vilka kokböcker är inte snygga idag? Bortsett från bilderna, som det finns generöst av, så känns layouten snarare slapp och tråkig. Typografin påminner lite om min gamla Hemkunskapsbok, men nu är det ju å andra sidan inte sans serifer som står på menyn. Boken är indelad efter Yotams favoritingredienser så som rotfrukter, lustiga lökar, kål, aubergine, gröna bönor, spannmål, pasta, polenta, couscous och mycket mer. Det används en hel del ägg och ost, men för den som önskar så är den väldigt enkel att göra vegan. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9712","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1163","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"349","alt":"2b"}}]] Recepten är genomgående enkla att göra, med ibland otäckt långa listor med ingredienser. Oftast är det kryddor som du kan hitta i vilken matbutik som helst, men ibland kräver den lite detektivarbete med spårhund. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9720","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"598","alt":"11a"}}]] Det absolut första jag provade var den här kryddiga marockanska morotssalladen pimpad med bland annat grön chili, kryddnejlika, ingefära, koriander, kanel, spiskummin OCH en nykomling i mitt liv: inlagd citron. Och jag måste erkänna, I like it. Syrligt, lite skarpt och fantastiskt till söta morötter. Den här morotssalladen är ett perfekt tillbehör till allt som behöver piggas upp. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9719","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"649","alt":"10b"}}]] [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9732","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"200","height":"300","alt":"365129"}}]] Den andra grejen jag bara var tvungen att testa var den här svartpeppartofun. Jag har ätit usel tofu många gånger och letar konstant efter ett recept som ska får mig förälskad, besatt och smått galen. Och det blev jag! Aaaaah, som fan dessutom! Först paneras tofubitarna i majsmjöl och sedan friteras de. Efter det får de bada i en gudomlig sås gjord på schalottenlökar, chili, vitlök, svartpeppar, ketjap manis, mer soja och lite till. Jag lagade den här rätten två dagar i rad, så bombastiskt god var den. Så till alla med åsikten att tofu är likgiltigt och blekt, testa den här och tacka sedan mig...och Yotam. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9715","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"750","alt":"5b"}}]] [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9733","attributes":{"class":"media-image alignleft size-medium wp-image-1177","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"239","height":"246","alt":"6b"}}]]Mix med puylinser, kokt rotselleri och hasselnötter. Mjo, helt okej som ett skojigt tillbehör. Jag saknade dock hasselnötsolja, vilket kanske hade höjt rätten ytterligare. Den brända auberginen till vänster var däremot en fullträff. Tänk att tahini och granatäppelsirap kunde bli så bra kompisar!? Geggan har redan gjorts tre gånger och fler lär det bli! [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9714","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1165","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"680","alt":"4b"}}]] Det kan vara att jag är uppvuxen på falafel som gör att jag älskar alla biffar gjorda på grönt. Att jag dessutom blir smått upphetsad av allt med lök gjorde valet att testa de här purjolöksplättarna enkelt. Men nja. Smaken var fantastisk, det var verkligen inte problemet. Men kombon pannkakssmet och mjuk purjolök känns kanske som något jag kräver dagen efter en flaska vin och en natt på stan, för nåt vidare sofistikerat kändes det då inte i käften. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9716","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1168","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"750","alt":"7b"}}]] Bättre blev det med de här biffarna gjorda på bondbönor, koriander, kummin och fänkålsfrön. Ja, förutom att instruktionerna resulterade i grovt mosade biffar vars utseende möjligtvis kan älskas av en biffvänlig Malmöpåg. Men goda var dem och hade det inte varit för att jag saknar tålamodet för att skala bondbönor varenda dag, så hade de blivit en stammis på menyn. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9718","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"750","alt":"9b"}}]] Här är en annan av mina absoluta favoriter. Smördegsrundel toppad med en krämig blandning av spenat och puylinser. Ah! Perfekt som förrätt (eller middag också för den delen. Jag kunde nämligen inte sluta äta utan sköt upp varmrätten till dagen efter). [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9717","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1169","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"750","alt":"8b"}}]] Avslutningsvis "den ultimata vintercouscousen" med saffran, stjärnanis, grönsaker, torkade aprikoser, kikärtor, harissa, butternutpumpa och ett helt gäng vänner till som ville vara med och leka. Och det är var det är. Gott, förmodligen något jag kommer bjuda vänner på i framtiden, men inte så tokigt fantastiskt att jag tappade talförmågan. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9725","attributes":{"class":"media-image alignright size-full wp-image-1179","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"325","alt":"Faktaruta Plenty"}}]]Och nu en sammanfattning. Jag älskar verkligen den här boken, älskar! Den har ett sjukt brett register och är så inspirerande att den har genererat flera sömnlösa nätter för mig. Kryddorna går lite på repeat, men så är inspirationen också hämtad runt Medelhavet. Jag vet om att många hemmakockar gillar att freestyla i köket, det gör jag med. Men jag älskar även när recept är så genomarbetade att om man följer dem till punkt och pricka, blir det succé. Något jag surnade till lite över var att mycket känns som tillbehör eller delar av en större meny. När recepten är så välbalanserade vill man ju gärna veta med vad de kan passa till. Det är ju inte direkt som att para ihop tomatsås med pasta. Perfekt om det hade funnits menyförslag eller liknande. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9710","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"140","height":"193","alt":"plentyb"}}]]Hur som helst, köp boken, jag menar det! Den är riktigt jäkla bra för dig som vill kittla din smakpalett och skakas glad i vintermörkret. Och definitivt inte bara för vegetarianer, de gränserna är bortsuddade nu!
Kommentarer
Vilken fantastisk recension!
Jag har länge varit ett fan av Yotams kolumn i The Guardian och funderat på om jag ska köpa en av hans kokböcker på engelska. Glädjen när jag fick den här svenska utgåvan i julklapp! Har inte hunnit lagat något ännu, men är om möjligt ännu mer peppad efter din recension än jag var innan. Tack!
Älskar också boken! Glad över din fina recension.
Inlagda citroner är guld. Smart att para dem med morötter, testa gärna till fänkål också.
Sidor