Älskvärd brysselkål för icke-traditionalister

Jag har länge haft en hatkärlek till brysselkål. Vi tar hatet först så har vi det avklarat; överkokt brysselkål utan salt. Den luktar apa, eller dimetylsulfider, och är inte så trevligt att varken lukta eller tugga på. Om man däremot håller brysselkålen hårt, och steker den snabbt, friterar eller rostar den på hög värme i ugnen så att den så att den behåller sin spänst, tycker jag den smakar fantastiskt. Särskilt när den får sällskap med något rökigt och lite hett. Här har jag parat ihop den med den dära vietnamesiska karamellsåsen med ingefära som jag även serverar till rostbiff och det är en riktigt fin lucköppnare. 

Kanske passar den på julbordet hos någon nyfiken icke-traditionalist? Annars passar rätten definitivt att äta i mellandagarna när man vill ha mer grönsaker i sitt liv. Smaken är fyllig så servera gärna neutraliserande ris till, samt koriander och skämsmycket sesamfrön eller andra rostade nötter till.

PS. Vill man ha mer hetta går det bra att dubblera mängden ingefära eller strö över lite finhackad urkärnad chili. 


Portioner: 4-6
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

400 g brysselkål
2 schalottenlökar eller 1 gul lök
130 g tärnat bacon eller sidfläsk
olja till stekning
salt och svartpeppar
koriander till garnering

Karamellsås med ingefära
1,25 dl socker
2 msk vatten
1 msk fisksås
1,5 msk ljus soja
1 msk riven ingefära

Gör så här: 

Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 min tills sockret ändrar färg till ljusbrunt. Rör inte. Om det fastnar socker på kanterna av kastrullen kan du skrapa ned det med en slickepott men du ska inte röra runt i sockret. Blanda fisksås, soja och ingefära i en skål. Tillsätt sojablandningen men se upp för det fräser. Rör eller vispa lätt tills sockret löst sig igen. Späd med 1-2 msk vatten om såsen blir för tjock. Låt såsen svalna något. Skär roten av brysselkålen och plocka av de yttersta bladen. Dela den inre kärnan i halvor. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite olja i en stekpanna tillsammans med fläsket ca 5 minuter. Tillsätt kålen och fräs den mjuk, ca 4 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ringla över såsen. Garnera med färsk koriander.

TIPS: Du kan göra såsen dagen innan och steka kålen och värma såsen vid servering.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist