Potatisen är nästan som bäst just nu tycker jag. Den norrländska mandelpotatisen är prima och det finns en massa annan nypotatis som är fin. Titta speciellt på Årstidernas potatislåda, den är faktiskt helt fantastisk året om, men kanske som bäst just nu.
Jag brukar oftast koka potatisen skalad. Dels tycker jag det är finast och jag tycker också det är lämpligast. Visst kan man skrubba lite nypotatis och koka upp till sillen, men till den mesta maten föredrar jag skalade pärer (som vi säger i Hälsingland). Men alldeles oavsett om du kokar potatisen med eller utan skal så är det en stor jävla risk att i alla fall de mjöligare sorterna spricker.
I förrgår lagade jag kummel, med pepparrot och brynt smör. Till det hade jag mandelpotatis som jag inte orkade åbäka mig med utan jag tjongade bara ner den i kastrullen och kokade. Glömde väl bort den lite där ett tag också... När jag kommer tillbaka ser det ut som om någon smugit ner en handgranat i kastrullen. Det är fan bara skit kvar. Som det fullblodsproffs jag är lyckades jag fiska upp tre potatisar som var hela och skölja av dem och i alla fall få en okej bild till Instagram. Så klart det viktigaste. Familjen fick nöja sig med någon form av oformligt helvete, som visserligen smakade gott, men var styggt att se på. ...eller förresten så påverkas smaken negativt av att potatisen spricker också. Den blir urvattnad i smaken och trist och blöt i konsistensen.
Men hur ska vi göra då för att inte det ska komma in någon i vårt kök och kasta handgranater i potatiskastrullen?
Det vanligaste tipset brukar vara att sjuda väldigt försiktigt och ha stenkoll på potatisarnas konsistens med en sticka och ta dem direkt när de är mjuka rakt igenom. Det är en vansklig teknik som ofta misslyckas.
Jag förordar ångkokning. Funkar perfekt varje gång. Inga handgranater. Kom bara ihåg att inte salta på potatisen i början av ångkokningen, salt brunfärgar rå potatis. När potatisen har ångats fem minuter går det fint att salta. Snåla inte med saltet.
Så köp en enkel ångkokningsinsats och börja ångkoka du med. Det kanske tar fem minuter längre att få potatisen färdig, men har du sån brist på tid i ditt liv så är det nog fan inte potatisen som är problemet.